PIANOTUNE 2022: PROMINENTE EMIGRANTEN

Raffaele Terlizzi en Anna Victoria Tyshayeva

  • Datum: Donderdag 13/10/2022
  • Tijdstip: van 20:15 tot 22:30
  • Prijs: €16/13 (5 UiTPASpunten)/10 (-26j) I één prijs voor de twee concerten
  • Locatie: Academiezaal
  • Genre: Klassiek
Ticket bestellen

5 UiTPASpunten inruilen voor 3 euro korting op deze voorstelling?

De 20ste editie van het festival Pianotune staat in het teken van beroemde 19de-eeuwse componisten die hun geliefde vaderland verlieten op zoek naar geluk en naar een beter en succesvol leven. Internationaal gerenommeerde pianisten Raffaele Terlizzi en Anna Victoria Tyshayeva brengen hun werken in de Academiezaal.

U bent van harte welkom vanaf 19u15 voor een inleidende lezing door Fred Brouwers.

Raffaele Terlizzi (20u15)

Beroemde voorbeelden van componisten die hun geliefde vaderland verlieten zijn Johannes Brahms, die naar Wenen
trok en Felix Mendelssohn Bartholdy, die naar Berlijn verhuisde. Het zijn hun onsterfelijke pianowerken die samen met de 13de Pianosonate van de Weense componist Franz Schubert op het programma staan van de Italiaanse pianist Raffaele Terlizzi.

Terlizzi is prijswinnaar van tal van internationale pianowedstrijden en studeerde aan het Muziekinstituut ‘Vincenzo Bellini’ in Catania bij Giuseppe Cultrera. Hij specialiseerde zich verder bij Sergio Perticaroli, Anna Maria Cigoli, Vera Gornostaeva en aan de Ecole Internationale de Piano in Lausanne bij Fausto Zadra. Hij treedt op in heel Europa, VS, China, Japan en Zuid-Amerika.

Programma
• F. Schubert. Sonate in A, op. post. 120, D 664
• F. Mendelssohn. Fantasie in fis Sonate écossaise, op. 28
• J. Brahms. Twee rapsodieën op. 79: nr. 1 in b en nr. 2 in g

 

Anna Victoria Tyshayeva (21u15)

Dé kunstenaarsstad stad bij uitstek in de 19de eeuw was Parijs. Componisten zoals de Belg César Franck, de Pool Frédéric Chopin of Maurice Ravel, van Zwitsers-Baskische afkomst, emigreerden er al op hele jonge leeftijd naartoe om er te studeren en carrière te maken. Parijs is daarom de inspiratie voor het recital van Anna Victoria Tyshayeva.

Deze Duits-Oekraïense pianiste won eerste prijzen van onder andere de Skrjabinwedstrijd in Parijs, de Da Ponte-Stichting (ook de publieksprijs) en de DAADwedstrijd. Ze werd in Odessa geboren waar ze studeerde aan het Instituut voor Hoogbegaafden bij Nikolaj Kryzhanovsky. Nadien studeerde ze verder in Frankfurt bij Irina Edelstein en in Nürnberg bij Wolfgang Manz. Tyshayeva verklankt hoe Franck, Ravel en Chopin elk op hun eigen manier hun eigen weg zochten doorheen de uiterst kosmopolitische muziekscene van de Franse hoofdstad: hun muziek is nu
eens een knipoog naar de typisch Franse elegantie, dan weer klinkt ze verbazend virtuoos of lyrisch.

Programma
• C. Franck: Prélude, Choral et Fugue
• M. Ravel. Pavane pour une infante défunte
• F. Chopin: Impromptu in As, op. 29 I Fantaisie-Impromptu in cis, op. 66 I Nocturne in cis, op. posth. I Scherzo in b, op. 20

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief