Red Herring

George Frideric Handel: sonates en cantates

Dit event is voorbij

Het is met zijn Opus 1 dat Händel bij de Engelse musici bekendheid verwierf. Onder de twaalf ‘solos’ met basso continuo bevinden zich de 4 bekendste blokfluitsonates. Händel schreef ze in de jaren 1725/26. De componist stond in hoog aanzien in het 18de eeuwse Londen en kreeg veel opdrachten. Bijgevolg moest hij soms door tijdgebrek economisch met zijn muziek omgaan. Een aantal thema’s uit deze bundel duiken op in zijn succesvolle opera’s. Deze sonates behoren tot het beste wat er voor blokfluit in de barok geschreven werd.

Het genre van de Italiaanse kamercantate was zowel bij het publiek als de componist zelf zeer geliefd. De onderwerpen zijn meestal pastoraal of mythologisch. De afwisseling van recitatieven en aria’s geeft de zanger de gelegenheid zijn virtuositeit tentoon te spreiden. De hier te beluisteren cantates zijn relatief vroege werken. Deze cantates zijn een intimistische vorm van de opera en zijn de vocale tegenhanger van de instrumentale sonate. Alhoewel virtuositeit belangrijk is, blijft de tekst prominent.


Programma
Sonates op. 1 nr. 2, nr. 4, nr. 6, nr. 7 en nr. 11 voor blokfluit en b.c.
Flammende Rose, hymne HWV 210, Mi palpita il cor, cantate HWV 132 en Nel dolce dell’ oblio, cantate HWV 134 voor sopraan, blokfluit en b.c.
Chaconne in G voor klavecimbel

RedHerring
Annelies Van Gramberen (sopraan)
Patrick Denecker (blokfluit)
Kaori Uemura (gamba)
Guy Penson (klavecimbel)

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief