S.O. 2e GR: Esperanto

Het Nieuwstedelijk

  • Datum: Dinsdag 15/01/2019
  • Tijdstip: van 10:30 tot 12:00
  • Locatie: Schouwburg
  • Genre: Lezingen

Dit event is voorbij

Theater met een stevige vleug audio over de de botsing tussen droom en daad. Voor al wie twijfelt tussen zich neerleggen bij de wereld zoals hij is, en onvermoeibaar ten strijde trekken tegen windmolens.

Noord-Griekenland. Jasmin en Hanna, twee twintigers, gaan als vrijwilliger aan de slag in een vluchtelingenkamp. Het kleine team van internationale vrijwilligers organiseert activiteiten en probeert de donaties – die vanuit heel Europa toestromen – eerlijk te verdelen over de achthonderd Syrische vluchtelingen. De meisjes willen het verschil maken, maar botsen al snel op de grenzen van de realiteit. “Voor mij is dit kamp één grote wachtkamer. Het enige wat wij doen, is de boel opleuken. En hoe gezelliger het wordt, hoe minder de overheid zelf iets zal doen.”

Polen. Een oude Esperantist vertelt hoe het Esperanto zijn redding bleek na de dood van zijn zoon. Met heimwee kijkt hij terug naar de tijd dat zijn ideaal nog springlevend was, en niet werd weggezet als folklore. “Als het volkslied van de Esperantisten vandaag nog gezongen wordt, is het zoals de socialisten en hun Internationale: meer nostalgie dan oprechte hoop.”

Lucas Derycke is een audiomaker die een jaar als Jonge Maker bij Het nieuwstedelijk actief was. Hij specialiseert zich in verhalende audio. Geen pure geluidskunst, maar audio als medium om te zeggen wat hij te zeggen heeft. Hij maakt radiodocumentaires voor de Nederlandse omroep, mockumentaries voor Radio 1 en radiofictie voor de Duitse omroep. Voor het audiowerkstuk Screener kreeg hij de Hörspielpreis der Kriegsblinden, de  belangrijkste Duitse prijs voor  hoorspelen.

Esperanto is Lucas eerste theatervoorstelling, en gebaseerd op zijn eigen verblijf en interviews in een Grieks vluchtelingenkamp. Op het podium geen spelers, maar wel een audiovisuele cocktail van stemmen, interviewfragmenten, projecties en live muziek door Frederik De Clercq.

 

CREDITS
tekst, concept, montage & regie: Lucas Derycke
muziek: Frederik De Clercq
stemmen: Ellis Meeusen, Lynn Van den Broeck, Sara Vertongen, Tom Voet, Alejandra Theus, Barbara Borguet, Andreas Helgi Schmid, Klaus Peeck, Raul Muanda, Asaad Merza, Mouhanad Rameh, Yara Ward
opnametechniek: Wederik De Backer, Joris Van Damme
mix: Benno Müller vom Hofe
techniek: Viktor Thys
dramaturgie: Els Theunis

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief