troostposters

  • Datum: Zondag 28/03/2021 tot Dinsdag 31/08/2021
  • Tijdstip: van 00:00 tot 00:00
  • Locatie: troostposters
  • Genre: Literatuur

Dit event is voorbij

Kunst troost, verwarmt en verbindt. Daarom schreven enkele oude finalisten van de literaire prijzen Sint-Truiden een hartverwarmend gedicht. Wil jij hun poëzie gebruiken om iemands dag te vertroosten en op te vrolijken? Contacteer dan de UITbalie en wij sturen de troostposter gratis op. Meer info vind je onderaan dit bericht.

Benieuwd naar de drie verschillende posters? Hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier met één strofe uit ieder gedicht…

 

Wil jij graag heerlijk dromerige poëzie schenken? Dan is het gedicht Mona Thijs jouw beste keuze!

“Het is makkelijk ons,
tegen deze diepblauw wordende hemel,
een maan in te beelden. Melkachtig
en sappig als naan. Onze vingers
gaan ervan druipen, maar we vegen ze af
aan het helmgras in de duinen…”

Mona Thijs (1999) studeert Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze publiceerde reeds columns in dS Magazine en Klasse, en kortverhalen in het literaire tijdschrift DW B.

In de zomer van 2019 mocht ze met deBuren op schrijfresidentie in Parijs. Op het podium brengt ze eigen cabaretperformances en werkte ze al samen met theatergezelschap De Nwe Tijd.
Afgelopen zomer trad ze op bij het literaire festival Zin in Zomer te Sint-Truiden.

 

Verwen iemand met de tedere en warme poëzie van Margot Delaet.

“…en haar lach klatert als het water
dat rimpelt op haar rok en even later
raken onze vingers elkaar…”

Margot Delaet (1999) studeert Wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven, en denkt daar het liefst na over poëzie. Met haar eigen gedichten sleepte ze de Vredespoëzieprijs, SOET en de Jongerenprijs voor poëzie van de stad Sint-Truiden in de wacht. Ze publiceerde in Op Ruwe Planken en Meander Magazine, en droeg voor op BROEIHAARD festival, Zin in Zomer en de Kotroute.

 

Stuur Rand Helawi’s levendige gedicht als je iemand hoop en blijdschap wilt geven.

“ik vraag aan de zon hoe je dagen zijn
hij zegt me dat je vrolijk wakker wordt
door de duif die elke morgen
aan je venster koert…”

Rand Helawi (1999) studeert Master Vertalen (Frans-Duits) aan de Vrije Universiteit Brussel. Haar gedichten zijn onder andere gepubliceerd in Deus ex Machina, Meander, Het Gezeefde Gedicht en Het Liegend Konijn. In november werd voor het eerst een gedicht van haar naar het Engels vertaald en gepubliceerd op de site van The Low Countries. Op een dag hoopt Rand een eigen gedichtenbundel te publiceren en als vertaalster aan de slag te gaan.

 

De troostposters zijn aan de andere zijde voorzien van prachtige illustraties door Rachel Hansoul (1994).

Deze Belgisch-Congolese visueel designer heeft een grote passie voor mode en kunst. Haar ontwerpen bestaan uit vele kleuren en opvallendeprints.  Ook op sociaal vlak strijdt Rachel voor een kleurrijke wereld waarin ze droomt van gelijkheid voor iedereen. Als lid van Black History Month Belgium tracht ze die dromen ook om te zetten in realiteit. Daarnaast heeft ze een persoonlijke artistieke praktijk en werkt ze bij communicatieclub Idearté. Momenteel werkt ze aan een tentoonstelling voor het Z33 museum in Hasselt.

 

Wil jij graag iemand een troostposter verzenden? Stuur een mailtje naar uitbalie@sint-truiden.be met de naam en adres van een persoon die je graag wilt verrassen en wij sturen de poster gratis op. Heb je een voorkeur voor een bepaald gedicht? Vergeet dat dan zeker niet te vermelden.


Illustratie 1 voor ‘Hengel’ van Mona Thijs
Illustratie 2 voor het gedicht zonder titel van Margot Delaet
Illustratie 3 voor ‘Ochtendlicht’ van Rand Helawi

 

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief