Trudo’s zondaggasten

Guido Wevers

Dit event is voorbij

Trudo’s Zondag Gasten is een reeks van zes zeer gevarieerde talkshows met drie praatgasten, een theaterkunstenaar, enkele muzikanten en een Truiense bakker. Op zondagnamiddag 3 november gaat gastheer Guido Wevers in gesprek met striptekenaar Kim Duchateau en met twee theologen, een katholieke leek en een protestantse vrouwelijke dominee. Verwacht hierbij geen zwaarwichtige godsbespiegelingen maar twee boeiende gesprekken over religie(s) en maatschappij, vroeger en nu.    

Lianne de Oude is dominee van de Protestantse Gemeente Hasselt. Over geheel Limburg is zij actief met pastoraal bezoek en onthaal van asielzoekers. Al 20 jaar vinden vluchtelingen en migranten gemakkelijk de weg naar de protestantse gemeenschap in Hasselt. Zo is haar ‘gemeente’ – dat is de protestantse naam voor een parochie –  uitgegroeid tot een veelkleurige,  multiculturele gemeenschap. Lianne is een geëngageerde partner in de oecumenische en interreligieuze dialoog in Limburg, alsook in de vredesbeweging. Ruim 40 jaar was zij bezield voor en door het protestantse jeugdwerk. Nu de kinderen stilaan het huis uit zijn, leeft Lianne zich uit in het schilderen met aquarel.

Als woordvoerder van aartsbisschop Danneels heeft Hans Geybels véél gezien, gehoord en in de media mogen uitleggen. Hij is historicus én godsdienstwetenschapper. Als prof aan de KU Leuven is hij gespecialiseerd in onderzoek naar geschiedenis van de religieuze volkscultuur. Hij schrijft ook publicaties over religieuze kunst en over de relatie ‘religie en media’.  Hans Geybels is mede-oprichter en vaste medewerker van de christelijke denktank Logia. Deze brede groep van experten en ervaringsdeskundigen wil de rijkdom van de christelijke ethiek voor de actuele mens en maatschappij meer onder publieke aandacht brengen. 

De derde Zondaggast, Kim Duchateau, is uit ander hout gesneden. Met trefzekere lijnen en met gevoel voor humor durft hij wel eens heilige huisjes intrappen, soms pijnlijk scherp maar steeds met respect voor slachtoffers. Kim is van vele markten thuis: cartoonist zowel voor TV als voor week- en dagbladen, zowel in Nederland als in België; schrijver-tekenaar van stripalbums en van grafische verhalen; occasioneel ook ontwerper van eigen  tentoonstelling en performer op het podium. In 2007 won hij de Bronzen Adhemar, een Vlaamse cultuurprijs. Tijdens Trudo’s Zondag Gasten zal hij zijn nieuwste album Tinderstruck voorstellen en signeren.

Voor elke praatshow krijgt jeugdig muziektalent uit Haspengouw een ultieme podiumkans in de Academiezaal, waar vorig jaar de wereldberoemde rockband The Editors akoestisch optraden. Op 3 november zijn The Pink Lemons aan de beurt.  Ze vertegenwoordigen een opkomende generatie van jonge dromers die indie-pop combineren met funky grooves en snuggere melodieën. Deze opkomende band is maart vorig jaar gestart, maar het palmares groeit snel.  Al na enkele maanden mochten ze in de Ancien Belgique spelen en werden ze  geselecteerd voor de gloednieuwe muziekwedstrijd Sound Track.  Het is coole, energieke muziek die – zeker live – aanzet tot hemelse danspasjes, zeker ook bij Trudo’s Zondag Gasten!

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief