Cristobal de Morales en zijn tijdgenoten

Utopia

Dit event is voorbij

Utopia is gespecialiseerd in vocale muziek uit de 16de en 17de eeuw en is steeds op zoek naar expressiviteit en homogeniteit. Het uitgangspunt is de gelijkwaardigheid van hun vijf stemmen, soms aangevuld met instrumenten en/of extra zangers.

De lamentaties uit het Oude Testament, klaagzangen, hebben in de muziekgeschiedenis vaak geleid tot ontroerende composities. Heel wat lamentaties zijn uitgegeven door de Venetiaanse drukker Petrucci en vormen de basis voor polyfone zettingen van o.a. Josquin Desprez. Een eeuw lang bleef dit genre populair en zijn er een schare aan polyfonisten zoals De La Rue, Morales, Da Vittoria, Lassus en Palestrina die het beoefenen. Later zijn zij dan weer de inspiratiebron voor Allegri, Scarlatti, Couperin – denk aan zijn Leçons de ténèbres – en Stravinsky’s Threni.

Tijdens het concert zullen er ook werken te bewonderen zijn van Cristóbal Morales (1500 – 1553) die verbonden was aan de kathedraal van Toledo, het ‘liturgisch’ centrum van Spanje. Een aangename verrassing vinden we ook bij het horen van enkele werken van ‘onze’ Adriaan Willaert en diens opvolger in de San Marco te Venetië: Claudio Monteverdi.

Liefhebbers van renaissancemuziek mogen dit concert onder geen beding missen.

Musici:
Griet De Geyter, sopraan
Bart Uvyn, contratenor
Adriaan De Koster, tenor
Lieven Termont, bariton
Bart Vandewege, bas

Programma:
Cristóbal de Morales: Lamentaties / Circumdederunt me
Josquin Desprez: Mille regretz / Douleur me bat
Giaches de Wert: Madrigali
Adriaan Willaert: Io amai sempre, et amo forte anchora
Claudio Monteverdi: Madrigali

 

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief