zebracinema: CENTAUR

Aktan Arym Kubat

  • Datum: Dinsdag 27/03/2018
  • Tijdstip: van 20:15 tot 21:44
  • Locatie: Cinema Cameo
  • Genre: Film

Dit event is voorbij

De vijftigjarige Centaur is een rustige en bescheiden man. Hij heeft een zoontje dat nog nooit een woord gesproken heeft en zijn vrouw is de jonge, doofstomme Maripa. Ze leiden een eenvoudig leven in een dorpje in Kirgizië. Hoewel Centaur erg gerespecteerd wordt door zijn buren, was hij ooit een paardendief. Hij gelooft dat de Kirgiezen afstammen van de mythische centauren, wezens die half mens, half paard zijn, maar dat ze hun vrijheid kwijt raakten, gestraft door de goden omdat ze hun nomadentradities opgaven.  Op een dag wordt een duur renpaard van de halfbroer van Centaur, de rijke Karabay, gestolen. Hij schakelt een oud-rivaal van Centaur in om het paard terug te vinden.

CENTAUR is een mooie, meditatieve film over mens en dier in een land dat gevangen zit tussen bijgeloof en oprukkend fundamentalisme.

Regisseur Aktan Arym Kubat (THE LIGHT THIEF), die alweer de hoofdrol vertolkt, maakte nogmaals een mooie parabel over de teloorgang van oude tradities en de opkomst van nieuwe – niet door iedereen gewenste – ontwikkelingen. Een emotionele film over verlies van identiteit in een wereld die voortdurend verandert.

Centaur is a spellbinding film unclouded by romanticism, but burdened with the emotional weight and tragedy of cultural erasure.

PATRICK GAMBLE, CINE-VUE

Deel op Twitter Deel op Facebook

Schrijf je in voor de nieuwsbriefVergelijkbare voorstellingen